Beeldscherm
Het juiste beeldscherm kiezen…
Heb je veel tijd besteed aan die éne mooie foto, je laat ‘m afdrukken en tot je verbazing zijn de kleuren totaal anders dan wat je beeldscherm je destijds liet zien… Misschien herken je dit wel? Daarom is een goed -en kleurgecalibreerd- beeldscherm van essentieel belang! Maar waar moet je dan op letten?
Allereerst is de juiste keuze van het beeldscherm belangrijk. Je monitor is een apparaat dat foto’s digitaal verwerkt en zichtbaar maakt, maar hoe dat er uiteindelijk uit ziet, is van nogal wat zaken afhankelijk. Niet iedere monitor is in staat alle kleuren even precies weer te geven, dit ligt aan de zogenaamde kleurruimte. De meest bekende zijn sRGB en AdobeRGB, zie de figuur hieronder.
Als je de ruimte in de sRGB en AbobeRGB driehoeken met elkaar vergelijkt, dan zie je dat de laatste vooral de groene kleuren veel beter weer kan geven. Monitoren met een sRGB kleurruimte zijn dus gewoonweg niet in staat deze groentinten weer te geven, en zullen die zo goed mogelijk proberen te benaderen. Kies daarom voor een beeld-scherm met een zo groot mogelijke AdobeRGB kleurruimte (>95%).
Verder is de kijkhoek van belang, je kent het verschijnsel vast wel, indien je schuin op je scherm kijkt veranderen de kleuren en worden fletser. Daarom kun je het beste een IPS scherm kiezen, deze hebben hier namelijk (bijna) geen last van. Een spiegelend scherm is erg hinderlijk en wordt daardoor niet geadviseerd, een te kleine beelddiagonaal trouwens ook niet, 24 inch is tegenwoordig de minimum standaard. Met deze keuzes is de bron nu goed.
De AdobeRGB beeldschermen zijn meestal niet goedkoop (beginnend bij € 600,00), en de duurdere series hebben de tweede feature, een kleurencalibratie optie, standaard aan boord. Maar andere systemen van bijvoorbeeld Datacolor (Spyder series) of X-Rite (i1 series) werken ook prima. Wat doet deze calibratie software?
Ze sturen een compleet kleurenspectrum naar het beeldscherm en meten de kleursamenstelling met een speciale meetsensor, de colorimeter. Omdat de software weet welke kleur er op ieder moment getoond wordt, is het mogelijk de afwijking van de monitor te berekenen. Daar wordt een correctietabel van gegenereerd, een ICC profiel, die naar de monitorkaart wordt gestuurd. Daardoor worden eventuele afwijkingen automatisch gecorrigeerd. Zorg voor een regelmatige hercalibratie, door veroudering van het IPS-scherm en de interne hardware onderdelen verlopen de kleurinstellingen langzaam.
De hele display-keten is nu kleurgetrouw en een vakkundig afgedrukte foto (door vakcentrales zoals bijv. Profotonet) moet nu identiek zijn aan de monitorweergave.